Få 21%** som nyhetsbrevsprenumerant

Menu

Parfumdreams

Enzympeeling - skonsam exfoliering för synligt strålande hud

Enzyme peels are the gentle alternative to physical peels – this is how you remove dead skin flakes without irritation and refine your skin texture. Find out the best way to use them here.

21 October 2024 • 4 Min. lästid

Vad är en enzympeeling?

Visste du att din hud förnyar sig själv ungefär var 28:e dag? Hudflagor dör i det översta lagret och ersätter så småningom sig själva. Men med stigande ålder tar denna process längre tid. Istället för att falla av på egen hand ansamlas flagorna. Det låter inte så dramatiskt, men med tiden ser hudtonen blek och trött ut - trots daglig hudvård. En enzympeeling påskyndar utbytet av hudflagor med hjälp av växtenzymer. Dessa små hjälpredor bryter loss flingornas förbindelser i det översta hudlagret och avlägsnar dem. Denna exfolierande effekt kan förfina hudens struktur och ge dig ett fräscht utseende.

Mekaniska ansiktspeelingar arbetar med exfolierande partiklar från socker- eller saltkristaller. Om du gnuggar för hårt eller använder exfolieringsmedel med vassa kanter kan det stressa huden för mycket och upphäva den positiva effekten av en peeling. AHA och BHA är rena syrapeelingar som arbetar intensivt. Vissa människor tål dem dock inte. Enzympeelingar är å andra sidan supermilda, vilket kan vara en stor skillnad för din känsliga hud.

Ingredienser: Hur fungerar en enzympeeling?

Kemiskt sett har ett enzym alltid suffixet -ase. Ett enzym fungerar som en katalysator som initierar eller stödjer reaktioner. Förutom den exfolierande effekten ska en enzympeeling också stimulera cellförnyelsen. Kollagenproduktionen kan också stimuleras, vilket leder till en anti-ageing-effekt. Dessutom tränger produkten djupt in i porerna. Talg och smuts kan lösas upp. På så sätt förebygger enzympeeling orenheter i huden. De hudvårdande ämnena som följer kan bättre tränga in i de djupare hudlagren, vilket leder till en effektivare hudvårdsrutin.

Undrar du hur du får en rosig hy? Det är enkelt: enzymprocesserna stimulerar samtidigt blodcirkulationen. Huden får mer syre och lyser upp från insidan och ut. Peelens enzymer är till övervägande del av växtursprung. Du hittar dem på INCI-listan under följande namn:

  • Ananas cosmosus (ananas) fruktextrakt: bromelain från ananasplantan - tillsammans med sin ceralytiska effekt kan bromelain ha en lugnande effekt
  • Carica papaya-fruktextrakt: papain från papayaplantan - kan påskynda sårläkning och reparera hudskador.
  • Cucurbita pepo-extrakt: enzym från fältpumpan.

Observera: ibland finns proteas eller subtilisin också i enzymskal. Dessa enzymer produceras av mikroorganismer och kan vara av animaliskt ursprung. Om veganska formler är viktiga för dig bör du titta närmare på INCI-listan.

Tillämpning: integrera enzympeelingar i din hudvård

Enzympeeling är ett perfekt sätt att förbättra din befintliga hudvårdsrutin. Många skönhetssalonger erbjuder enzympeeling men du kan också njuta av alla fördelarna med en enzympeeling hemma.

För att din hud ska få maximal nytta bör du vara uppmärksam på kvaliteten. Enzympeelingar av hög kvalitet kommer i pulverform. Det räcker oftast med en ärtstor mängd som du rör till en pasta med vatten strax före appliceringen. På så sätt ser du till att enzymerna behåller sin fulla effekt - utan att behöva stå ut med onödiga konserveringsmedel. Nu gör du helt enkelt följande steg:

  1. Befria huden från smink och andra rester med dina vanliga produkter.
  2. Blanda enzympulvret med vatten. Detta fungerar bra om du fuktar händerna och sedan strör enzymskalet på ena handen. Gnugga det sedan mellan båda händerna och låt skalpastan utvecklas.
  3. Applicera enzymskalet och massera in det väl. Lämna ögonområdet utanför.
  4. Låt verka enligt anvisningarna på förpackningen. Unna dig några minuters time out från vardagen med skön musik och behagliga dofter.
  5. Ta bort enzymskalet med varmt vatten. Särskilt skönt är det om du fuktar en flanell eller liten handduk och tar bort produkten från ansiktet med den.
  6. Applicera din vanliga fuktighetskräm. Du bör inte använda några fler hudvårdsprodukter med peelingingredienser idag. Känner du att det pirrar lite i huden när du applicerar enzympeeling? Detta är helt normalt och visar att produkten gör sitt jobb. Om det däremot kliar eller bränner tyder det på intolerans. Tvätta omedelbart av enzympeeling med ljummet vatten. Kom dessutom alltid ihåg att använda solskyddsmedel eftersom peeling gör huden känslig för solen.

Viktigt:

Se alltid till att enzymskalet i förpackningen aldrig kommer i kontakt med vatten. Så snart det har aktiverats och torkat ut igen har det förlorat sin effekt. Därför ska du alltid försegla förpackningen väl, förvara den torrt och se till att det inte kommer in något vatten i förpackningen när du tar ut pulvret.

Fördelar med enzympeeling för din hud

Regelbunden användning av en enzympeeling har många fördelar. Du kommer vanligtvis att se resultaten av enzympeeling efter en enda användning. Efter att du sköljt av den kan din hud kännas mjukare, fastare och helt enkelt friskare. Var noga med att återfukta huden ordentligt efteråt och sminka dig inte. Vi rekommenderar därför att du använder enzympeeling på kvällen.

  • Anti-ageing med mogen hud: Stödjer förnyelsen av dina hudceller, kan öka kollagenproduktionen och få huden att se yngre ut.
  • Hjälpsam för oren eller fet hud: Friskar upp djupt nere i porerna, avlägsnar talg och bakterier och lämnar en klar hudstruktur. Det kan hjälpa till att avlägsna orenheter på lång sikt.
  • Mild peeling för känslig hud: Ofta är en enzympeeling den enda keratolytiska produkt som tolereras väl av känslig och stressad hud.
  • Beauty booster för torr hud: Enzympeeling säkerställer att fuktgivande ingredienser absorberas särskilt väl.

Enzympeeling eller peeling med fruktsyra - vad är skillnaden?

Vad en enzympeeling gör har du redan läst ovan. Men se upp: förväxla den inte med en fruktsyrapeeling. Denna produkt är också en kemisk peeling men har helt andra ingredienser. Som namnet antyder innehåller fruktsyrapeelingar en mängd olika syror som mjölksyra, alfahydroxisyra (AHA) eller glykolsyra.

En annan skillnad är konsistensen. Enzympeelingar blandar du med vatten precis före användning, medan fruktsyrapeelingar oftast kommer som en vattnig lösning. Den här versionen är betydligt mer intensiv, eftersom syrorna tränger djupare in i huden. Visserligen är en behandling med fruktsyror inte alltid väl tolererad. Av den anledningen kan en kemisk enzympeeling vara ett bättre alternativ för känslig hud. Det är definitivt värt ett försök.

Hur ofta ska jag använda en enzympeeling i ansiktet? Följande gäller för alla peelingar: använd dem högst en eller två gånger i veckan. Om du tål enzympeelingen bra och inte har några biverkningar finns det inget som hindrar att du använder den varje dag.
Vad behöver jag tänka på när jag använder en enzympeeling? Efter användning av en enzympeeling kommer din hud att vara känslig för solen. Använd därför alltid adekvat UV-skydd. Även om en enzympeeling i ansiktet i allmänhet är skonsam kan känslig hud ändå uppvisa irritation eller intolerans. Under de första timmarna efter enzympeeling bör du undvika bastu och sport, eftersom svetten och syrorna i den kan irritera din hud mer än vanligt.

Vår service

21% Rabattkupong

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få enrabattkod på 21%**

** Detaljerade rabattvillkor hittar du i ditt personliga välkomstbrev

Betalningssätt


Prisad shopping

Handla säkert

Frakt partners

parfumdreams App
parfumdreams
Facebook
Instagram
Tik Tok
Youtube
Pinterest
LinkedIn